onsdag 9 mars 2011

Familjebesok med Maria

Hej!
Igar hjalpte Jag, charlotte och theres till i det stora koket dar de lagar mat till  700 personer som vi sedan korde ut till familjer runt i omradet. det kandes bra att fa gora nagot konkret antligen, dels gora maten och sedan fa vara emd hela vagen. se hur glada folk blev av maten.

Idag fick vi folja med Maria pa familjebesok. eller snarare rundvandring till olika familjer i Alto Cayma (vi bor i Cayma och detta ar hogt upp). Maria som ar soc.arbetare for den katolska org. dar vi ar nu kanner alla familjer i alla sma hus, som ser ut som favelas. lite tegelvag och ett plattak bara. vi fick folja med till nagra olika familjer, Mara pratar emd dem, forklarar att vi pluggar till det som hon ar och vi pratar lite om hur lange de bott har, om de har barn, om de gar till skolan osv. det sociala arbetet ar verkligen pa grundniva och vadligt olikt fran det svenska. men ocksa intressantare eftersom man kommer narmare de manniskor man faktiskt ska hjalpa. maria fragar kvinnorna (hon pratar nastan bara med dem eftersom de jobbar hardast och ibland ar ensamma emd 5 barn, mannen ar alkolisetr och slar oftast sina kvinnor i brist pa utbildning och mat/pengar) om deras barn gar i skolan, i sf vilken klass och att de da far komma ner till organisationen och hamta pennor, ryggsackar och block. de delar aven ut klader som jag tidiagre skrivit,. och hon fragar om det ar nagot annat hon kan hjalpa dem med. Vi besokte aven en aldre kvinna som Maria ocksa tittar till. vi kopte innan lite brod och kex som vi gav den gamla Quecha-talande kvinnan.

denna dagen var nog den basta hittils, eller den mest givande och intressantaste. skont att slippa alla studiebesok ett tag, och aven Maura och German :) aven om vi inte klarar oss utan dem! de ar ju nastan vara foraldrar. men det kan bli lite mycket ibland:) som med de "riktiga" foraldrarna ocksa:) men skont att slippa va i stor gupp pa besoken, nu fick vi vara tre med Maria och mer tillfalle att pratat och diskutera. jag fragade va det storsta problemet i byn/oradet var och hon svarade
1 vatten,
2 El/ljus
3, jobb
4 utbildning.

Det var valdigt givande och fick tillbaka lite inspiration och stimulans. kande det lite trakigt dar dagarana innan vi kom hit. men nu blev det intressant igen!

Denna dator ar sa otroligt seg, att mitt talamod snart tar slut sa tanket inte skriva sa mkt langre.
Men ha det sa bra dar hemma!
Matte varen komma till er snart!
Puss och kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar