onsdag 16 mars 2011

Veckan innan Colca

Nu borjar foreberedelserna innan Colca. Det kanns som att man gjort Arequipa med studiebesok nu, kanske jag skrev i forra inlagget. men kanns skont att borja ny fas. Pa lordag morgon borjar Colca-fasen pa 3 veckor, sen kommer vi hem till Arequipa pa en fredag och pa lordagen eller sondagen ska vi ut pa var turist-tour! i 10 dagar. vi var pa ett resekontor som prasten Alex tipsat om och Steve. Vi skulle fa det lite billigare da. Vi vill forst till Cuzco och Machu Pichu och agua calientes, sen ska vi ta bussen till Puno och se Lake Tititcata och oarna som ar byggda av vass. vi hade tankt att aka over till Boliva men det blir nog inte av, for lite tid och sa ar landet tydligen inte sa mycket att se. vi stannar hellre lite langre de andra dagarna an att bara aka runt bara for att. Vi ska fa ett prisforslag imorgon med student/prastrabatt :)

I mandags var vi pa Mauras kontor igen och besokte Projecto Pan, stodjer barnarbetadande barn. Jag forstod battre denna gang vad organisationen gor, for nar Maura har forklarat i borjan av vistelsen (nar spanskan var usel ocksa) sa forstod jag inte sa mycket, men nu battre!

Intressant att se hur de stottar barnen och inte abra ser de som barn utan som individer med rattightere som alla andra och hjalper de att utveckla sina egna resurser, dels bli battre pa det jobb som barnen redan gor (vilket skulle vara otankbart i sverige eftersom vi ar sa emot barnarbete) och dels bli battre i skolan. de samarbetar aven med larare i skolopr for att underlatta for barnen som ar tvugna/ vill jobba. Barnen som immigrerat fran landsbyggden och jobbar blir dubbelt marginaliserade och diskriminerade i istaden.

Jag fragade kvinnan (Olivia) som jobbade med Maura hur ska jag som manniska, ensam person agera, gora for att dessa barn ska fa det battre. ska jag till exempel kopa av alla barn som saljer saker eller vad ar ratt och fel. hur stottar man de pa basta satt, for det ar naivt att saga till ett barn att det itne ska jobba utan ga till skolan istallet. Eftersom foraldrar till barn maste betala uniform, manga skolbocker, pennor, block och el, och vatten har manga foraldrar inte rad att ha barnen i skolan, aven om de arbetar. darfor arbetar barnen ocksa sjalva sa de kan kopa ett block till sig eller sitt syskon.

Oliva savarade att hon brukar kopa av barn, men om hon ser barn som arbetar pa natten och likasa om det ar pa ett farligt stalle eller att de bara tigger, att hon koper denna gang, men att barnet maste ga hem och forklarar om barnet tigger att det finns "mala personas" (typ farliga manniskor) som vill barnet illa och ocksa utnyttjar ett tiggande barn. Jag vet itne om det ar bra eller daligt, emn vi har inte hort om sa mycket trafficking och barnprostitution, men det ar klart att man inte ser det. men vi fragde maura och german vilka organisationer som arbetade med detta, och de sa att det knappt fanns nagon som direkt arbeta mot det..
Daremot sa berattde dels mannen pa svenska roda korset i Lima och Marua att det forekommer att folk/flickor fran landet lockas in till stan for att fa jobb. Han forklarade att det var rena "lilja 4-ever" stories och att radda barnen darfor informerad i bya om detta.

I tisdags var vi pa ett "statligt" barnherberge. det avr kul att se nat statligt, aven om det inte var sa statligt. som jag forstod avr det bara lararnas loner som staten betalade, resten fick de skota sjalva.

Idag onsdag var vi pa mitt favorittema, besokte ungdoamr som var i konflikt med lagen. Vilket var ett rehabiliteringscentrum for pojkar mellan 14-21 ar som hade valdsproblem eller begatt andra brott. det var en intressant upplevelse fran borjan till slut. forst nar vi kom kandes det som att det kunde vara ett svenskt ungd.behandlingshem. de hade ett program som bestod av 4 delar, allt ifran psykologsamtal och att lara sig se konsekvenser av sitt handlande, lara sig hantera ilska, empati, respekt och andra sadan fina ord. de larde sig "universella normer" som de kallade det. vad nu det ar.. men men det alt som delar ut olika metoder som avens finns i det svenska sociala arbetet. Jag forsokte fraga hur de tyckte att programmet fungerade och om det finns forskning pa det och om det kom fran USA som alla andra populara rehab. program gor.

Programmet kom fran spaninen och de sa att 80-90 % av de som sedan "kommer ut" aterfaller inte i brott, medans en liten del 10 % kanske gor det.!! vilket ju later som ett stralande behand.program! varfor har vi inte det i sverige? ;) (ironi for er som inte forstod socionomsancket..) men nar jag fragde om de hade utslussningsprogram och uppfoljngin senare nar de kommit ut i riktiga livet, sa psykologen att de hade mycket litet sadant eftersom de itne hade tid pch inte pengar och itne personal. Sa HUR vet man da att att sa manga klarar sig, eller snarare det ar ju det man ser om man inte har uppfoljning. att bli tagen av polisen i detta land ar liten risk..

Sen borjade rundturen och jag blev pamind av att pojkarna (for de var bara killar som bodde dar) inte var dar frivilligt. de hade vakter, poliser och hoga murar och taggtrad OCH ett vakttorn.. pojkarna fick forutom skola lara sig Taller (hantverk, praktiskt) typ tekniskt, mala, dator, traslojd, musik m.m och anr vi kom ut sag det ut som en scen ur en amerikansk fangelsefilm eller "nyckel till friheten" forutom att det inte var Tom hanks som stod dar ute pa garden utan pojkar i 16 ar i vinroda traningsoveraller soms tod med spade och kratta.. och dar kommer vi 9 tjejer fran sverige och ska titta pa dem. Som jag namnt har jag svart med detta att komma i grupp och titta pa manniskorna som om de vore djur i bur. kanns som: "jaha har sitter ni sma brottslingar och lar er laga fjarrkontroller.. ar det kul?, vad duktiga ni ar och vad fint ni gor" Maura och german verkar inte alls tycka att det ar konstigt och det ar vla inte det har antar jag... men etiskt hade detta aldrig skett i sverige, att man kan gora "studiebesok" pa en ungdomsanstalt. om ma skulle fa det skulle det avra nar ungomaran var borta och gjorde nat annat.

Sa vi gick runt dar pa garden och tittade pa alla Talleres, (de spelade valdigt fin musik for oss) och blev uttittade av killar som inte sett en tjej pa ar och dar..hm kandes konstigt.

nu orkar ni nog inte lasa mer, sa stoppar har:)
Puss och kram fran en trott men ganska glad frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar