söndag 27 mars 2011

1 vecka i Canacota! en underbar vistelse :)

Hej alla glada dar hemma!
Nu ar vi tillbaka i Chivay (lite "storre" staden) fran 1 vecka uppe i Canacota som ligger 30 min med bil harifran. Jag har haft en sa sjukt underbar, vacker upplevelse dar. mycket battre an vad jag trodde vi skulle ha. Vi har bott 5 stycken (jag, ellen, karin, charlotte och Rebecka) hos en familj med frun Pastora  71, hennes man Santiago 71, och deras sobrina (systerbarn till santiago) Graciela 24 ar. Staden ar extremt liten med ca 120 familjer och nastan inga ungdomar. de har flyttat darifran eftersom det saknas skola efter 10 ar. Men vi har bott med dessa manniskor och de ar helt underbara. Vet inte avr jag ska borja beratta allt vi har gjort. Maaura har ocksa bott med oss vilket var kul att lara kanna henne pa ett nytt satt. Vi har ocksa bott med den 2 veckor gamla lilla kalven som Graciela tar hand om eftersom kalvens mamma inte ville ta hand om kalven. sa nar vi kom hen en dag lag det en kalv pa var innegard, Tomi hette den. Sa sooot!

Vi har fatt folja med Pastora och santiago i deras liv och vi har alla verkligen klickat och fatt redan en djup relation. Vi har skrattat och skamtat med dem och Pastora sager hela tiden gracias mamasita, och klappar en pa axeln. Vi har haft langa harliga roliga konversationen vid middagsbordet och  druckit te med farska orter och atit bara egenodlad ekologiosk mat! ascoolt. det enda de koper ar salt, socker och ibland kott.

Vi har fatt mjolka kor, Cosechar papas y habas(skordat potatis och bondbonor) pa deras Chachras (odlingsmarker), vandrat 1.5 timme till en stor Lagun med vatten i(dar det tyvarr fanns orm och jag och johanna stod och grat pa varsin sten, och hoppa), vandrat pa en tusenarig inkaled, en vag dar de gamla inkaindianerna vandrade, fatt kla oss i deras traditionella drakter som ar sa himla vackra. det ar broderade vastar, blusar och stora kjolar. nar vi tagit pa oss dem sa de att vi skulle upp pa chackran och skorda lite potatis. Okej tankte jag, hade ju kunnat ha mer praktiska klader an de stora kjolarna, men det ar sa kvinnorna gar kladda. i dessa vackra traditionella drakter. sa dar var vi 9 svenska tjejer utkladda, kandes som maskerad, och plojde i jorden och gravde med fingrarna och tog upp potatis. det var och sag askul ut. maste ha sett ut som en cirkus. Vi fick dessutom for oss att efter att en av kvinoorna sjungit en sang, att visa hur vi sjunger och dansar i sverige pa midsommarafton. sa vi dansade och sjong till raven raskar over isen, sa gor vi nar vi hanger vara klader, och bjornen sover..:) det avr en annorlunda upplevelse:)

Vi har ocksa haft en fest for Therese (en av tjejerna ) som fyllde 26 ar i lordags. jaga hade i smyg akt med German till chivay for att handla ingredienser till en tarta som vi skulle gora. jag kopte ocksa en Pinjata, haha, en sadan som de brukar ha  pa mitt favoritprogram, AFV (americas funiset homevideos), dar det alltid ar nagon som gor illa sig. och ni som kanner mig vet ju att jag skrattar hogt till det oc h anstan kissar pa mig sa det var kul att fa prova pa sjalv.. dock var det ingen som gjorde illa sig, men kul anda. Pinjatan var Nallepuh som vi fyllde med karameller och serpentiner. Pa fetsen hade vi ocksa kladerna pa oss och santiago tog ut tv och dvd och de spelade dvd filmer med traditionell musik som man dansar har och vi hade ringdans i vara fina kjolar. det var ocksa kul:) det blev tva stora fina tartor och 12 muffins som vi hade en slags gradde pa. den heter Shaniji, och smakar som smalt marscmallows. vi hade ocksa pa Manjar som smakar som cola, mosad banan och massa jordgubssylt. vi gjorde tartorna kvallen innan hemma hos oss och Santiago, Pastora och Graciela var helt faschinerad over tartorna. nar vi gjort klart med allt, var det ingrediensser over och de gjorde verkligen taburas pa allt. Pastora i sina fina kalder satt och barskrapade hela skalen med gradde. det var sa kul att se dem ata och glada. Santiago satt ochs lickade rent sleven som ett litet barn och Graciela skrattade hogt pa sitt glada vis. Det skrattet kommer vi alla att sakna.

Vi har ocksa lagat lunch till dem. det blev pannbiff emd orter, BRUNSAS (lyx!!!) potatis och faktisk jorguçbbsylt istallet for lingon, och det var faktisk gott! och eftersom de alltid ater primer plato och segundo (alltsa 2ratter) sa gjorde vi tomat och linssoppa till forrat som ocksa blev gudomlig. Maten var verkligen uppskattad och pastora sa hela tiden, Rico, rico (gott, gott) gracias mamasita!

Ja vi har verkligen haft  kul med dessa manniskor. de basta stunderna ahr varit efter middagen nar German har akt darifran (han ar ltie intensiv ibland och har en formaga att ta over samtalen lite aven om han ar livsviktig for oss har) och lugnet har lagt sig och man tar en Mate de muña eller de coca (te med olika farska orter) med Pastora och man kommer in pa djupare saker och hon berattar om sitt liv. hur hart hon jobbat och hur hennes far inte hlapte henne. nu har hon sitt eget hus och sina chackras. men hennes ogon fic k tarar nar hon berattde det. hon sa ocksa att har hade hon ingen slakt och att barnen flyttat. Och att hon maste arbeta med sin man varjde dag, for om inte far de ju ingen mat. de gar upp klcokan 4,5 pa morgonen innan gryning for att ga upp pa chackras och titta till djuren. minst sagt ett annrolunda liv. vi tankte hela tiden, att de amste fa ont i kroppen afetr allt slit, men vi tankte ocksa att de inte heller kan kanna efter, det ar bara att jobba.

klockan 4 pa morgonen vaknar man av att en hogtalare i byn pratar, det ar byns reunion. Staden ar alltsa sa liten att de kan prata i en hogtalere fran byns "stadshus" och beratta vad som hander i byn, speciellet nu innan valet till perus president den   10e april. de maste prata sa tidigt pa morgonen for alla manniskor ar ute och jobbar pa faltet hela dagen. Vi vaknar ocksa av att asnorna borjar lata och det later verkligen forst som en dorr som gnisslar ocj sedar som en sal som skriker. ett obeskrivligt ljud. ja, som ni kanske forstar ar det en liten by med stort hjarta. nar jag gick fran den lilla kiosken haromdagen motte jag 4 asnor pa vagen. har och var stor det kor och grisar och hons. Familjen ahde aven marsvin (Cuy) som ar en delikatess har. och det var saklart tvungna att prova, kunde bara smaka, (som kyckling ungefar) men mentalt kunde jag inte ata mer an sa nar jag tankte pa vad vi at..

Som ni ocksa ser har jag massa att skrva och beratta sa det kanske blir lite hoppigt, men har haft det sa bra och vi ville inte aka darifran. Pastora sa redan for nagra dagar sen att hon tyckte vi skulle stanna har med henne sa kunde vi jobba pa chackran tillsammans, och att hon skulle grata nar vi akte darifran. Jag grat idag nar jag skulle saga hejda, det later sakert fjantigt, men de har sadan varme och odmjukhet och ar varldens finaste manniskor. de ar sa sma och sota de 2..

Nu ar jag kissnodig och jag maste tomma kameran pa 500 bilder och radera lite bilder..:) vill lagga upp men som sagt tar det for lang tid. hoppas ni alla kunde se Condoren:)

Puss och kram!
brojar fa lite panik over att hemresan narmar sig, 6,7 veckor kvar:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar