tisdag 22 februari 2011

Studiebesok och fast mage! :D




Igar mandag borjade en intensiv vecka med massa olika studiebesok som vi skulle gora efter egna onskelmal och foruybestamda organisationer.
Vi borjade kl 10 med ett informationsmote hos AA Anonyma alcoholister i centrala Arequipa. Det var sjukt intressant att fa hora hur det fungerade har. och eftersom jag ganska nyligen haft kursen alkhol och anrkotika forstod jag att det fungerade nastan´pa samma satt som i sverige. de gar efter 12 stegsmetoden och har samma upplagg. det avr forst 2 man, nyktra alkholister som berattade om hur det var i Peru och sedan kom 3 man till. det var sa intressant och kul for de var sa oppna och varma manniskor och de var tacksamma for att vi var dar. de tyckte det var kul att nagon intresserade sig for denna grupp manniskor. Imorgon (onsdag) ska vi fa vara med pa en av deras traffar alltsa ett gruppmote. fatta?! har man levt sina 23 ar i sverige och plostligt ska  man ga pa ett AA-mote, I PERU?!!! coolt, tycker jag iaf:)

sen fick vi aka hem till familjen och ata lunch. allt har varit gott utom den SATANS KORIANDERN som de ska ha overallt. vi fick kyckling med ris och koriander, de forstad att vi inte gilla den. Jag sa" det ar itne sa, det ar bara att det ar lite annorlunda for oss, un poquito raro!" men tror inte vi kommer fa det nagot mer. tyvarr hann vi fa det till middag ocksa innan Carmen forstad att vi itne gillade det.

Pa eftermiddagen hade vi ett besok pa en organisation lite mer i utkanten av staden. Mycket fattigt! Ninos/as que trabajan. barn som arbetar. har ar det itne nagot konstigt eller fel att barn arbetar, saljer saker pa gatorna eller hjalper sina foraldrar pa las Chacras, jordbruket. samtidigt som det ska fa chansen till utbildnign. Den syftar ocksa till att barnen ska veta om sina manskliga rattigheter och itne bli forbisedda av de vuxna. de ska fa vara med och fatta beslut i sandant som ror dem sjalva!

detta var en organisation som drevs av och med barn! jatteintressant. de var flickor och pojkar fran 5-19 ar som var dar och berattade. de var sa sota och tyckte det var jattekul att fa traffa oss. de ville dessutom att vi skulle sjunga. vi borjade med nu gronskar det, sen Hej tomtegubbar och sen vill de hora hur var nationalsang lat. (killarna visste saklart vem Zlatan var ocksa), efter det ville de hora sangerna igen och ropade OTRA VEZ! :D

Idag har vi varit pa en Organisation som Maura har kontakt med, COPLAN, en organisation som syftar till okatdeltagande for ungdomar och den fattiga befolkningen, som ett setg till en battre demokrati. Mannen som startat den ebrattde om hur systemet i Peru fungerade och hur borgmastare i varje omraden/stader mutar befolkningen med ett far/cheap eller en bil eller sadant. eller hur det saknas utbildning i omraderna och de tanker sa otroligt kortsigtigt. de bugger fina hus med pooler nar det itne ens finns nagot vatten?! hur tanker man da. svaret ar att de inte tanker alls. Det var mycket intressant. i eftermiddag nu nar vi atit lunch ska vi till ytterligare en som handlar om barn sm gor hantverk tror jag att det var..

Jag caroline och charlotte pratade i taxin nu pa vag hem och sa att vi var sa glada att vi fatt denna chans att vara har och att vi far se sa mycket, att vi inte abra ar pa en organisation i 3 manader, nu far vi ju en mycket battre bild av landet och varfor det ser ut som det gor. vilet jag tycker ar skitkul. vill ju veta sa mycket som mojligt om kulturen och vanorna har.

Igar kvall at jag och ellen middag med Carmen och Gabi, och vi kom in pa skronar och spokhistorier, STOPP sa jag efter ett tag, jag kan inte hora mer jag kommer inte kunna sova. det ar ju ett land som har kvar sa mycket fran historian och forr i tiden. landet har en starkare koppling till naturen och sadant som vi inte langre har i sverige. har finns ju Schamaner och sant, lite laskigt tycker jag. Carmen sa att hon aldrig trodde pa sadant men att det hade hant henne och Joaquin en sak, och nar hon berattde fick vi alla gashud.. sa trevligt har vi pa kvallarna:) Gabi ar full av berattelser och det marks att hon tycker det ar jattekul att fa beratta saker for oss.

nu orkar ni inte lasa mer, och inte jag skriva sa slutar har:)
Puss och kram alla!

1 kommentar:

  1. du ser väldigt försiktig med dessa flickor
    pussar... gerald

    SvaraRadera